0
0

Hva er Guar Gummi?

Hva er Guar Gummi?Guar gummi (også noen ganger kalt gellangummi) er et pulver utvunnet av Guarbønner, Guar gummi brukes i hele verden i matproduksjon til å stabilisere, emulgere og tykne teksturene til visse matvarer og industriprodukter. Eksempler på matvarer er; mandelmelk, yoghurt, protein puddinger, sjokoladepuddinger, supper, fibertilskudd og bodylotion. Det er mange bruksområder for guar gummi som spenner over flere næringer, og i dag anslås det at matindustri-applikasjoner utgjør de aller fleste (mer enn 70 prosent) av verdens forsyning med guar gummi går til matindustrien.

Hvilken næringstype er Guar gummi

Guar gummi er en type polysakkarid, eller en lang kjede med karbohydratmolekyler bundet sammen, og består av to sukkerarter kalt mannose og galaktose.

Det er spesielt nyttig i matproduksjon fordi det er løselig og i stand til å absorbere vann, og danner en gele som kan fortykke og binde produkter til en bedre konsistens.

Er Guar gummi godkjent?

FDA og Mattilsynet i Norge anser Guar gummi for å være generelt anerkjent som trygt til forbruk i angitte mengder i forskjellige matprodukter.

Når det gjelder ernæring, inneholder Guar gummi lite kalorier, men er høyt i løselig fiber. En spiseskje (10 gram) gir kun 30 kalorier og hele 9 gram fiber.

Guar gummi er glutenfri

Ja, faktisk er Guar gummi er et av de mest brukte fortykning og strukturgiver i de fleste glutenfrie oppskrifter og bakte glutenfrie produkter. Det kan brukes i stedet for hvetemel eller andre bindende produkter som gir den signaturspretten vi ser etter i de fleste bakt varer. Guar Gummi fungerer ved å holde vann og luft på plass, noe som gjør glutenfrie deiger mindre smuldrende eller sannsynlig at vil falle fra hverandre.

Tatt i betraktning at å holde sammen tekstur er et viktig hinder i glutenfri bakst, er Guar gummi en enkel måte å tilføre sprøhet, svamp effekt til produkter som glutenfri skorpe, muffins, pizzadeig eller brød uten å bruke produkter med glutenhvete innhold.

Fiberinnholdet kan ha noen fordeler

Guar gummi er kjent for sin evne til å tykne og stabilisere matprodukter, men det kan også gi noen helsemessige fordeler.

Studier indikerer at det kan være gunstig for noen få spesifikke helseområder, inkludert fordøyelseshelse, blodsukker, kolesterol i blodet og vedlikehold av vekt.

Fordøyelseshelse

Fordi Guar gummi inneholder mye fiber, kan det støtte helsen til fordøyelsessystemet.

En studie fant at det bidro til å lindre forstoppelse ved å få fart på bevegelsen gjennom tarmsystemet. Forbruk av Guar gummi var også assosiert med forbedringer i avføringsstruktur og tarmbevegelsesfrekvens (Referanse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24711073 ).

I tillegg kan Guar gummi fungere som et prebiotikum ved å fremme veksten av gode bakterier og redusere veksten av skadelige bakterier i tarmen.

I en studie fra 2012 opplevde 60 deltagere med forstoppelse som fikk et tilskudd som inneholder Guar gummi en betydelig reduksjon i konsentrasjoner av skadelige bakterier i fordøyelseskanalene (Referanse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566311 ).

Takket være dens evne til å fremme fordøyelseshelse, kan det også hjelpe i behandlingen av irritabelt tarmsyndrom (IBS).

En fersk 6-ukers studie fulgte 68 deltakere med IBS. Den fant at Guar gummi forbedret IBS-symptomer, og hos noen pasienter reduserte den også oppblåsthet mens den økte avføringsfrekvensen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392570/ ).

Hva er trikalsium fosfat

Kalsium er et essensielt mineral du trenger for mange kroppslige funksjoner og for utvikling og vedlikehold av skjelettet. Det er viktig å ta inn en riktig mengde kalsium regelmessig. Vi får generelt nok kalsium gjennom kostholdet vårt. Imidlertid, hvis du ikke spiser nok kalsiumrike matvarer som meieriprodukter, melk, youghurt og noen grønne planter, kan det hende du ikke får i deg alt kalsium du trenger.

Heldigvis finnes det flere typer kalsiumtilskudd, som vanligvis kommer i form av kalsiumsalter. Hvert tilskudd har stort sett den samme effekten på kroppen. Trikalsiumfosfat er et av disse tilskuddene.

Hvorfor fosfat forbindelse

Fordi kalsium bindes lett til andre mineraler, har mange kalsiumtilskudd kalsiumet bundet med forskjellige mineraler og vitaminer. Trikalsiumfosfat er et kosttilskudd der kalsium er bundet til et fosfatmolekyl.

Selv om mangel på fosfor er uvanlig, er fosfor en viktig del av cellemembraner og nukleinsyrer. Det spiller også en viktig rolle i mange biologiske prosesser, inkludert energiproduksjon, cellesignalering og beinmineralisering. Kalsium bindes lett sammen med fosfor.

Studier har vist at kilde som trikalsiumfosfat har noen unike egenskaper når de brukes i selvplasserende bein sement, biologisk nedbrytbar bio-keramikk, og kompositter for bein reparasjon, sammenlignet med andre kalsium salter. Som et kalsiumtilskudd i kostholdet er det ikke mer effektivt - og kan faktisk være mindre effektivt - enn kalsiumcitrat eller kalsiumkarbonat. (Ref: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21712105 ).

Trikalsiumfosfat som et tilsetningsstoff

Foruten medisinske formål, brukes trikalsiumfosfat som et antiklumpemiddel i matproduksjon og kosttilskudd. For det første er det allment tilgjengelig, det er rimelig og det er trygt. Disse egenskapene, kombinert med dens evne til å holde materialer adskilt, har gjort det populært over hele verden. Et eksempel er at når det benyttes i pulverblandinger i veldig små mengder, sørger det for at pulveret ikke klumper seg under lagring.

Er det farlig å innta Trikalsiumfosfat

Flere studier av trikalsiumfosfat har vist at det er trygt for både mennesker og dyr. Disse studiene har konkludert med at kalsiumfosfater kan hjelpe til med regenerering av bein og mineraler. Fremtidige biomedisinske applikasjoner er lovende. (Ref: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC507944/ ).

Som et kosttilskudd er trikalsiumfosfat sammenlignbart med andre kalsiumtilskudd. Trikalsiumfosfat har også funnet sin plass i industrielle og landbruksmessige anvendelser. Med utbredt tilgjengelighet og lave kostnader, vil det sannsynligvis fortsette å brukes til dets nåværende formål i næringsmiddelindustrien og kosttilskuddsproduksjon både alene og som en støtteingrediens for å ta frem kvalitetsmessige produkter.

Relaterte produkter
3 FOR 2
229 kr
229 kr
199 kr

Relaterte artikler

Les mes Les mer Les mer Läs mer Läs mer