Let’s geek! – Livet BLIR faktisk lettere jo sterkere du er!

Nå er det på tide at vi slutter å bare forenkle ting, eller å unngå å være streng/tøff – nå skal vi forsøke å gå litt i dybden! Og vi skal ta et oppgjør med konforme myter og snillistiske holdninger.

Denne artikkelen er nemlig skrevet i forbindelse med vår CHAINED-WEEK, et av de mest hardcore merkene vi fører. Og da er det passende å skrive litt mindre politisk korrekt, og for oss å finne frem litt mer BRO-SCIENCE fremfor pubmed og fagfellevurderte sannheter.


«Det er viktig å kose seg også..»

«Det er farlig å løfte så tungt»

«Jeg vil heller ha slike lange slanke muskler»

«Store muskler er stygt»

«Det er sunnere å løpe»



Verden er full av myter, misunnelige folk og folk som hadde en bestemor som alltid sa at «alt med måte». Folk som spyr utav seg floskler og dumme tvetydige utsagn som ikke har annen verdi enn at de kanskje er på rim eller opprinnelig betød at kyrne måtte melkes etter regnvær.

På samme måte som det i naturfagsboka på barneskolen sto at vi hadde 5 sanser, og vi nå vet at det er mange flere, så tar det lang tid å endre inngrodde sannheter eller misforståelser. De fleste misforståelsene dukker opp på grunn av at ting ofte forenkles for å passe et eller annet narrativ i en avisartikkel, eller enda verre, et tominutters innslag på tv.

Ting er ikke så begrenset og ukomplisert at man kan forklare det på et avsnitt eller to spørsmål fra en journalist. Det begynner gjerne allerede med ordene man benytter. Hva du tenker når jeg skriver «trening» er ikke nødvendigvis det samme som en friidrettsutøver tenker. Og kanskje ingen av dere ser for dere samme type trening som JEG ser for meg når jeg skriver. Derfor burde vi nok alle, oftere gjøre en begrepsavklaring før vi begynner å rante.


Når jeg nå skriver om trening, så mener jeg i denne artikkelen løfting, trekking, dytting og annen tung dynamisk kroppsbelastning som krever styrke i en eller annen grad høyere enn å løpe etter en ball eller jogging i pulssone 1. Aktivitet og arbeid utført som gjør oss mer i stand til å behandle gradvis tyngre ting lettere enn før vi begynte med aktiviteten.


Her kommer et eksempel på den forenklingen i overskriften; Livet blir lettere når du blir sterkere.

Grete er en helsearbeider i 40-årene. Grete har astma, normal BMI, strålende humør og treningsglede.

Dag 1 på gymmet løftet hun 35kg i markløft, hun greide 3 burpees før hun gikk tom for luft og dagen etter rapporterte hun om en nær-døden opplevelse i treningsverk (DOMS – får egen artikkel senere)

Nå har Grete trent i nesten et år. Hun drar 90kg i markløft, gjør 3 sett med 10 Burpees bare med fire-fem dype pust mellom settene, og hun lemper sandsekker på 30kg over skulderen for repetisjoner.

Grete løper. Du kan høre pusten hennes jobber på maks fra første skritt, men hun løper.

Grete greier å velte dekk og løfte stein og Grete tar nesten like mye i knebøy som hun tar i markløft.

Det som var Gretes tyngste markløft da hun først kom til gymmet, greier hun nå å frivende og pushpresse over hodet.

DETTE ER TRENING! Trening gjør deg sterkere!


Markløftstyrke er overførbart til alt som løftes fra bakken. Om det er skrikende småbarn, en person som har falt, eller en stein du skal ha opp av et hull i bakken.


Det å kunne gjøre burpees er overførbart til å komme seg opp fra bakken hvis man selv har falt, og det å ha kroppskontroll til faktisk å kunne forlate bakken brått og komme seg unna hva som helst som fyker din vei.


Det å kunne gjøre en pull up eller tre kan redde livet ditt hvis du faller uti hvilket som helst vått og dypt sted, gjerne fra en brygge eller båt.

Det å trene med vektbelastning som du gjør progressivt tyngre, eller reps som blir stadig flere er det som er ekte trening. Det gjør kroppen i stand til å utføre mer arbeid.

Arbeid defineres som en energioverføring via kraft som påføres en gjenstand.

Løping og turgåing, hvor vi beveger oss selv, er ikke arbeid. Det er i enkleste fall rekreasjon eller mosjon. Hvis løpingen er en del av et progressivt mer belastende opplegg, så kommer det nesten inn under denne artikkelens definisjon av trening.


Trening, som jeg beskriver over, kan redde liv. Enten ditt eget eller andres. I tillegg er vekttrening eller styrketrening med progresjon i belastningen ren og skjær terapi. Det å merke at man mestrer og presterer mer og mer på veldig kort tid, er veldig belønnende.


Den mestring Grete har opplevd, og alle de små seirene hun har hatt fra sin første rep på 35kg til sin siste på 90 er en serie av glede, endorfiner, dopamin og lykke!


Ta deg en tur på trening, og jobb mot målene dine med et smil.

Det virker!

Relaterte produkter
+ 2 varianter
300 kr
Kjøp
Kjøp
20%
+ 1 variant
20%
+ 1 variant
0 anmeldelser
439 kr
Laveste pris 549 kr (-20%)
Kjøp
Laveste pris 549 kr (-20%)
Kjøp