Let’s geek! – Motivasjon og Planlegging

Let’s geek! – Motivasjon og Planlegging

Nå er det på tide at vi slutter å bare forenkle ting – nå tar vi en tur ned i dypet igjen!

Denne gangen skal vi pirke rundt i det evindelige såre område vi kaller motivasjon og evne til å følge sin egen plan.

Det er nemlig ikke så vanskelig og problematisk som du har vent deg selv til å tro.

Joda – det ER din egen feil, men kanskje ikke på den måten du tror.

Du har ikke dårlig selvdisiplin og er ikke så mye mer slurvete og dårlig til å trene/mosjonere enn de andre du ser på gymmet. Les videre, så skal vi se om vi kan åpne noen dører.


Motivasjon

«Alle andre er så flinke til å dra på trening…»

«Alle andre følger planen sin mye bedre enn det jeg greier…»

«Jeg må være mye dårligere enn alle andre…»


Nei.

Hele den tankerekka der, som de fleste av oss faktisk kjenner oss igjen i – med små variasjoner bare. Den er, som skrevet, veldig vanlig.

Og hvis min påstand stemmer, at de FLESTE av oss kjenner oss igjen – ja da er du blant majoriteten.

Folk flest HAR stadig utfordringer med å holde seg motiverte, og de aller fleste planer ryker rett ut vinduet det øyeblikk vi skal i gang med treningen eller løpeturen.

Først må vi bli enige om hva vi faktisk snakker om. Snakker vi om det samme, når du klager på din motivasjon, og jeg forsøker å motivere deg?

Motivasjon, i den sammenhengen jeg angriper temaet, er vår evne til selv å iverksette en handling basert på enten en opplevd egeninteresse eller som en del av en lengre plan som skal få oss til å oppnå noe.

Mer spesifikt så ser jeg på «motivasjon» som den mentale evnen til å igangsette det du egentlig innerst inne ønsker å gjøre.

La oss forenklet si at vår evne til å gjøre noe aktivt, styres av hjernen.

Det som styrer motivasjon og handling i hjernen er utvekslingen av «kjemiske beskjeder» mellom nevroner og nevrotransmittere. Nevrotransmittere er bærere av kjemiske beskjeder.

Den viktigste transportøren av motivasjon er DOPAMIN.

Den mesolimbiske motorveien i hjernen er den viktigste signalruten som er koblet til belønningssystemet vårt.

Motivasjon er altså koblet til dopamin, som igjen er kraftig koblet til vårt behov for belønning og forsterking. Enda mer forenklet sagt; Hjernen oppdager at noe viktig er i ferd med å skje, så DERFOR sparker den til med å sende rundt litt dopamin.

Dette er viktig!


  1. VI gjør noe, igangsetter noe, begynner på noe 
  2. Hjernen identifiserer dette som viktig for oss.
  3. Belønning iverksettes ved at dopamin oppmuntrer oss til å FORTSETTE det vi har begynt på.


Jo mer dopamin vi sender på oppdagelsesreise i hjernen, jo mer motiverte blir vi.

Jo mer vi agerer som forventet på dopamin, jo mer belønning opplever hjernen – og jo mer sannsynlig er det at dopamin slippes løs neste gang vi setter i gang med det vi ØNSKER å gjøre.

Det virker altså som VI er nødt til å GJØRE noe vi har planlagt/ønsker, for at dopamin skal begynne på den kjemiske jobben i hjernen som til slutt skal utløse den kjemiske belønningen og forsterkningen.


Kjernen av hele saken:

Motivasjon kommer seilende når Dopaminnivået øker, fordi noe viktig er I FERD med å skje.

Hjernen kan trenes til å gjøre denne GJØRE NOE + DOPAMIN=RESULTATER ved at vi er flinke til å skape belønning for oss selv.

Denne belønningen skaper vi ved å OPPNÅ ting. Små mål, delmål og feiring av disse!

Her er hvordan du kan trene hjernen til å forbedre dopaminutsondringen:

- Sett små mål eller delmål, og Juble både fysisk og verbalt når du når det.

Noter så «PERS» eller «DAGSMÅL NÅDD» i treningsdagboken.

Del fremgang eller måloppnåelse med de rundt deg – treningskamerater eller venner.

Ha en liste over SMÅ ting du ønsker å greie på veien til et større mål, og vær nøye med å stryke de av lista di etter hvert som du når de målene også.

NÅR du føler mestring og glede av måloppnåelse, så ta deg et minutt og aktivt KJENN på den følelsen av glede. Ved å identifisere hva som skjer i kroppen når du føler måloppnåelse og mestring så vil du lettere kjenne den følelsen igjen, og neste gang vil hjernen belønne enda mer effektivt.

Det er altså DU som først faktisk må GJØRE det første steget før MOTIVASJON (i form av dopamin) i det hele tatt kan komme på banen!

DU må dra på trening, sette på musikken din i bilen og dundre mot gymmet.

SÅ kommer motivasjonen.

Det leder oss til planlegging…

Planlegging

Nå som vi har funnet ut at det er vi selv som må ha disiplin nok til å ta det første steget, før motivasjonen kommer og hjelper, så må vi finne ut hvordan vi skal legge en plan vi faktisk agerer effektivt på.

Det er lett å sette et treningsmål eller annen type mål – men for å faktisk oppnå dem innen rimelig tid så hjelper det å:

Skrive dem ned. Både på papir ( i treningsdagboka), i en facebookpost, i en melding til en venn. Vi er mer tilbøyelige til å følge en plan som er spesifik, målbar, oppnåelig og smart. Plasser gjerne et par gule lapper med målet ditt på strategiske steder hjemme og på jobb.

  1. Sett en FRIST. Den første fristen skal være innen en uke eller to – og det er et delmål. Sett så flere delmål for de neste månedene før du til slutt setter en deadline for hovedmålet.
  2. Gi deg selv belønning. Om det er å sette på favorittsangen akkurat NÅR du skal løfte den viktige delmålsvekten, en high five med nærmeste person eller om det er den beste proteinbarene i kiosken rett etterpå er ikke det viktigste – men å FEIRE måloppnåelsen, er viktig
  3. Hold deg selv ansvarlig. Når du innser at det bare er du alene som kan GJØRE det du har satt som mål, så er det også lettere å premiere deg selv og være stolt av deg selv – fordi det er DU som har gjort det.

«JEG SKAL!» henger veldig godt sammen med «JEG GREIDE DET!»

Begynn i dag!


Finn nærmeste papirlapp og penn og skriv ned ett mål du skal greie på gymmet før sommeren. Sett så 4 delmål under. Jeg kan faktisk begynne!

«Jeg skal løfte 250kg i markløft før 1. Juli»

Delmål: Løfte 230 før april. Løfte 240 før Juni.

Nå er det din tur!

#laossgå

Relaterte produkter
Toppselgere
25%
+ 1 variant
Toppselgere
25%
+ 1 variant
224 kr
Laveste pris 299 kr (-25%)
Kjøp
Laveste pris 299 kr (-25%)
Kjøp
20%
103 kr
Laveste pris 129 kr (-20%)
Laveste pris 129 kr (-20%)