Collagen har potensiale til å fremme hjertehelse

Forskere har teoretisert at å ta collagentilskudd kan bidra til å redusere risikoen for hjerterelaterte forhold.

Collagen gir struktur til arteriene dine, blodkarene som fører blod fra hjertet til resten av kroppen din. Uten nok collagen kan arteriene bli svake og skjøre. (1)

Dette kan føre til aterosklerose, en sykdom som er preget av innsnevring av arteriene. Aterosklerose har potensial til å føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. (2)

I en studie tok 31 friske voksne 16 gram collagen daglig i seks måneder. På slutten hadde de opplevd en betydelig reduksjon i mål for arteriestivhet sammenlignet med før de begynte å ta tilskuddet. (3)

I tillegg økte de nivåene av "godt" HDL-kolesterol med i gjennomsnitt 6 %. HDL er en viktig faktor i risikoen for hjertesykdommer, inkludert åreforkalkning. (3)

Likevel er det behov for flere studier på rollen som collagentilskudd i hjertehelsen.

Andre helsegevinster

Collagentilskudd kan ha andre helsemessige fordeler, men disse er ikke studert mye.

• Hår og negler: Å ta collagen kan øke styrken på neglene ved å forhindre sprøhet. I tillegg kan det stimulere håret og neglene til å vokse lenger. (3)

• Tarmhelse: Selv om det ikke er noe vitenskapelig bevis som støtter denne påstanden, fremmer noen helsepersonell bruk av collagentilskudd for å behandle tarmpermeabilitet, eller lekk tarmsyndrom.

• Hjernehelse: Ingen studier har undersøkt rollen som collagentilskudd har i hjernehelsen. Imidlertid hevder noen mennesker at de forbedrer humøret og reduserer symptomer på angst.

• Vekttap: Noen tror at å ta collagentilskudd kan fremme vekttap og en raskere metabolisme. Det har ikke vært noen studier som støtter disse påstandene.

Selv om disse potensielle effektene er lovende, er det behov for forskning før formelle konklusjoner kan treffes.

SAMMENDRAG: 

Det er hevdet at collagentilskudd fremmer hjerne, hjerte og tarmhelse, samt for å hjelpe til med å kontrollere vekten og holde hår og negler sunt. Imidlertid er det foreløpig lite til ingen bevis for disse effektene.

Relaterte artikler:

Hva er collagen og hva gjør den for kroppen

Collagen kan forbedre hudens helse og utseende

Collagen kan hjelpe med å lindre leddsmerter

Kan collagen forhindre bentap ?

Collagen for å øke muskelmassen

Collagen har potensiale til å fremme hjertehelse

Referanser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK153738/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/

Relaterte produkter
+ 1 variant
379 kr
Kjøp
Kjøp