Dette bør du vite fettprosent

"Hvor mye fett har jeg på kroppen?" er et spørsmål mange lurer på.

Har du et ønske om å stramme opp kroppen? Da er det gjerne fettmassen man vil bli kvitt og dermed er det viktig å ikke bare følge med på tallet på badevekten. Heldigvis er det flere verktøy du kan bruke for å sikre at det faktisk er fettet som forsvinner, og ikke muskler. 

Har du begynt å trene vekter så vil en naturlig økning av muskulaturen si at du kanskje stagnerer eller går litt opp i vekt, men på samme tid kan fettprosenten bli lavere. En sikker måte å kontrollere dette på er å måle fettprosenten. Midjemål, samt måling av armer og lår kan gi deg en god indikasjon på om du er på rett vei.

Hvorfor måle fettprosent?

For å finne ut hvor mye av kroppen som består av fett, ja, så må du måle fettprosenten din. Fettprosenten vil gi deg en god pekepinn på hvordan det står til med formen og er betraktelig mer nøyaktig enn for eksempel måling av BMI (Body Mass Index). BMI plasserer deg i et skjema basert på din høyde og vekt i forhold til en gjennomsnittsperson og siden cirka kun halvparten av populasjonen faller i større eller mindre grad innenfor gjennomsnittet så er det mange som ikke vil få noe særlig ut av å vite sin BMI. Kroppsvekt og BMI forteller kun hvor mye du har, ikke hva kroppen din faktisk består av, og forholdet mellom mengde fett og mengde muskler har mye å si for helsen din og hvordan du ser ut.

Husk dette

Enten du er overvektig eller undervektig så er det nyttig å vite hvor stor del av din vekt som består av fett. Det er for eksempel ikke særlig ønskelig å gå ned i vekt på bekostning av muskelmasse når man er på diett. Hvis vekten din, mellom to målinger, har gått opp, men fettprosenten din har minket så betyr ikke det at dietten din ikke fungerer, men at muskelmassen din har økt. I tillegg så er det verdt å holde fettprosenten sin under oppsyn ved dietter da det kan være direkte skadelig for kroppen med for lav fettprosent. For eksempel så har studier vist at det kan være skadelig for kvinner å ha en lavere fettprosent enn 10-12 prosent.

Hvordan finne ut fettprosenten?

En fettkaliper er et måleinstrument som måler tykkelsen på en hudfold inkludert underliggende fettvev. Ved å foreta slike målinger på nøkkelpunkt rundt om på kroppen, som ifølge undersøkelser viser seg å være representativ for hele kroppens fettholdning, så er det mulig å regne ut en persons tilnærmede fettprosent. Ved å sjekke fettprosenten og vekten jevnlig så kan du få et klart bilde over hvordan helsen og formen din utvikler seg, og med den informasjonen kan du lett tilpasse hverdagen din på best mulig måte. 

Relaterte produkter