Hva er kreatin

Hva er kreatin

Kreatin er et kjemisk stoff som kroppen selv produserer i små mengder og som kan inntaes som et kosttilskudd

Det kjemiske navnet for kreatin er metylguanidinoeddiksyre. Ganske komplisert navn og derfor kalles det kreatin for enkelthetens skyld. Avledet av det greske ordet for kjøtt, kreas.

Kreatin er laget av de tre aminosyrene Argin , Glysin og Metione. Leveren vår greier selv å sette sammen disse aminosyrene til kreatin, den andre måten å få kreatin på er ved å innta det som et kosttilskudd eller igjennom kostholdet.

Kreatinets Fysiologisk funksjon.

Kreatin fungerer som lager og bærer av energi i alle typer muskelceller, i nerveceller og i erytrocytter. I skjelettmuskelceller er innholdet ca 0,5 mg/g, i hjertemuskelceller ca 0,2 mg/g.

Hvor mye kreatin har vi i kroppen?

Dette varierer noe i forhold til muskelmasse og kroppsvekt. En gjennomsnittlig person på 80 kg har ca 120 gram kreatin lagret i kroppen.

Hvor er kreatin lagret i kroppen?

Det er antatt at 95-98% av kreatinet er lagret i muskulaturen , resten 2-5% er lagret i andre kroppsdeler som lever, hjertet og hjernen.

Hva gjør Kreatin?

Kreatin tilfører ekstra energi til muskulaturen. Dette kan forklares med et lite kurs i biologi.

I kroppen vår har vi et stoff som kalles ATP (adenosine tri fosfat) Tenk på ATP som et energi givende stoff, det som er viktig å vite om ATP er at kroppen raskt og effektivt hente energi fra en ATP reaksjon. Vi har andre kilder til energi også, som for eksempel Karbohydrater og fett – men det tar lengre tid å konvertere disse næringsstoffene til brukbar energi. Når du gjør et stykke arbeide raskt og intensivt slik som vekttrening eller sprint må musklene trekke seg sammen (kontrahere) og trenger raskt tilførsel av energi denne energitilførselen som trenges da kommer rett fra ATP.

Henger du fremdeles med? Når musklene dine forbruker ATP som energi settes en kjemisk prosess i gang hvor ATP blir brutt ned i to enklere kjemiske stoffer ADP (Adeniosine de-fosfat) og innorganisk fosfat. Denne prosessen der ATP blir forandret til ADP frigjør energi som gjør det mulig for musklene å trekke seg sammen (kontrahere) det som er synd er at vi har kun begrensede lagre av ATP, musklene har et lager av ATP til omtrent 10-15 sekunder under maksimal belastning. Dette er ganske begrensende og ADP kan heller ikke brukes som energi til muskulaturen. Det er i denne situasjonen Kreatin som tilskudd virkelig har sin plass, eller mer spesifisert så er det Kreatin fosfat (KF), vi går ikke i detalj på kreatin versus kreatin fosfat det tilhører en annen artikkel.

Alt du trenger å vite er at hoveddelen av kreatinet i kroppen er bundet til store lager med fosfat i muskulaturen, det er her kreatin kommer inn eller mer spesifisert Kreatin fosfat (KF)

Kreatin fosfat reagerer med ADP i kroppen og forandrer ubrukelig ADP tilbake til brukelig- ATP. Mer ATP i kroppen betyr mer energi tilgjengelig for muskulaturen.

Volumisering av muskulaturen.

Volumisering av muskulaturen er bare et fancy navn på prosessen som trekker veske inn i muskulaturen og som da øker cellevolumet. Det har vist seg at kreatin trekker vann inn i muskelcellene noe som øker omkretsen av musklene. Det er veldig varierende hvor stor denne effekten er fra individ til individ, og ATP til ADP til ATP prosessen tidligere nevnt er av mye større betydning når vi snakker om effekten av kreatin.

Motvirker kreatin melkesyre oppbygging?

Ny forskning har vist at kreatin kan hjelpe til å motvirke melkesyre oppbygging i musklene under trening. Alle kjenner den brennende følelsen man får i musklene under trening og belastning. Fra et biologisk standpunkt er dette en komplisert prosess, i all enkelthet så binder kreatin seg til et hydrogen ion, dette kan hjelpe til med å forsinke melkesyre oppbyggingen i musklene under belastning. Mer forskning trengs for å avklare om dette er tilfelle. I mellomtiden drar mange nytte av denne effekten. Mange idrettsutøvere kjenner en tydelig forbedring i toleransen ovenfor melkesyre ved bruk av Kreatin.

Øker kreatin protein syntesen?

Forskning har avslørt at kreatin hjelper til å sette kroppen i en anabol fase, protein syntesen øker (muskel byggende) og muskel nedbrytning hindres. Høyere proteinsyntese gir øket muskelvekst.

Er de 120 gram med kreatin som er lagret i kroppen tilstrekkelig?

Kanskje, hele ideen med kreatin supplementering er at når du trener så forbruker du opp mye kreatin, inntar du kreatin som et tilskudd vil du ha tilgjengelig mer energi, fordi ATP energi syklusen kan holde på over lengre tid. Beklageligvis er kreatin lagrene i muskulaturen ikke ubegrensede, en gjennomsnittsperson har lagret mellom 3,5-5 gram kreatin pr kilo muskelmasse. Når kreatinlagrene i muskulaturen er brukt opp må du hvile en stund før du kan trene muskelen igjen. Studier har vist at musklene hos mennesker kan lagre opp til 5 gram kreatin pr kilo muskulatur, så ved å innta kreatin som et tilskudd kan du øke kreatin lagrene fra 3,5 til 5 gram kreatin og dra nytte av fordelen ved økede kreatin lagre.

Hva skjer med kreatinet som ikke blir brukt av kroppen?

Overflødig kreatin blir av kroppen omdannet til kreatinin som er et biprodukt (anhydrid) av kreatin og dette skilles ut av kroppen igjennom urinen, (kreatinuri).

Dette er helt ufarlig og uten bivirkninger.

Relaterte produkter
3 FOR 2
279 kr
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
12 anmeldelser
279 kr
Toppselgere
3 FOR 2
Toppselgere
3 FOR 2
9 anmeldelser
349 kr