Sammen sparer vi miljø

Proteinfabrikken slår et slag for gjenbruk og datomerking.I Proteinfabrikken fokuserer vi på miljø. Vi er opptatt av å bidra til bedre ressursutnyttelse slik at vi sammen kan spare miljøet samtidig som du kan spare penger.Vi sparer miljøet for flere tonn plast ved å ikke automatisk la våre produkter inneholde plast-måleskjeer. Dette kan man legge til selv når man handler hos.

Videre er vi opptatt av å unngå matsvinn og at man ikke skal sløse med matressurser.

Det kastes enorme mengder matrester i ordinært restavfall, og det skylles ned utallige liter av drikke som har passert "best før dato". Matproduksjon og transportering av mat fører til klimagassutslipp, men også det å håndtere matavfall krever store ressurser. Når vi kaster mat og drikke som fint kunne blitt brukt i matlagingen sløser man også med jord, vann og energi som trengs for å produsere ulike mat- og drikkevarer.

Mattilsynets regelverk og uttalte posisjon hva gjelder salg, omsetting og bruk av varer som har passert «best før» dato, er at disse helt fint kan omsettes, naturligvis rabattert. Dette er en fullt lovlig, godkjent og ufarlig salgsvare så lenge det opplyses om at BF-dato er passert og varen ikke tilbys når den åpenbart er ødelagt.

Eksempel: proteinpulver

Hva anbefaler vi på Proteinfabrikken når proteinpulveret ditt er gått ut på dato? Hvor langt tilbake kan vi gå før det begynner å bli ukoselig å innta en proteinshake blandet av pulver og vann?

Vi skal ikke utbrodere historien, men vi har selv testet Whey Tech Jordbær fra 2014 merket med "best før nov. 2016". Proteinpulveret var 100 prosent brukbart nesten et år over utløpsdato. Vi testet også en enda eldre årgang Whey Tech produsert i 2013. På denne begynte vi å merke en emmen ekstrasmak, noe som ikke var overraskende siden utløpsdato var i midten av 2015. Selv om dette var en meget uhøytidelig test så tør vi å konkludere med at selv om en matvare som proteinpulver har passert "best før dato", så bør du lukte og smake på pulveret før du kaster en dunk rett i søpla. Vi gjør oppmerksom på at vår test ble gjort fra en uåpnet bøtte. Har beholderen vært åpnet, og produktet utsatt for oksygentilgang, så er neppe resultatet likt vår test. 

Uansett er det viktig å understreke at normalt kan tørrvarer, meieriprodukter og proteinprodukter som har gått ut på dato, fortsatt være helt fint å bruke i matlagingen lenge etter at man har passert datostemplingen. Man kommer langt med sunn fornuft og litt testing før man konkluderer om maten er bra eller dårlig. Bruk sansene for å avgjøre om du kan spise maten eller ei. “Best før” betyr ikke at du ikke kan spise produktet.

Vi kan rett og slett ikke stå og se på at det kastes hundrevis av kilo med fullt brukbare varer. Vi oppfordrer alle til å støtte gode og miljøvennlige valg. Kan vi alle gjøre litt vil det bety mye til slutt for miljø og samfunnet.

Relaterte produkter
Toppselgere
20%
+ 4 varianter
Toppselgere
20%
+ 4 varianter
239 kr
Laveste pris 299 kr (-20%)
Kjøp
Laveste pris 299 kr (-20%)
Kjøp
Toppselgere
20%
+ 4 varianter
Toppselgere
20%
+ 4 varianter
287 kr
Laveste pris 359 kr (-20%)
Kjøp
Laveste pris 359 kr (-20%)
Kjøp