Hva er forskjellen på whey og kasein

Hva er forskjellen på whey og kasein

Let’s geek!

PROTEINKRIGEN DEL 1

Hva skiller de forskjellige typene melkeprotein fra hverandre?

Det begynner å bli en stor mengde forskjellige proteinpulver-produkter tilgjengelig på markedet nå. Alt fra Hamp til erter, insekter til kjøtt, soya til mysehydrolysat. Nesten alle matvarer som inneholder protein kan det fås konsentrater av i en eller annen form.


Her skal vi ta for oss de forskjellige proteinproduktene som har MELK som sin kilde.

1 liter Melk inneholder grovt regnet 10 gram fett, 45gram karbohydrater og 35gram protein.

(i tillegg mindre mengder salt, kalsium, vitaminer og jod)


Produksjonen av proteinpulver basert på melk fjerner 99% av vann, sukker og fett. Proteinet og vitaminene/kalsiumet/joden beholdes og blir et renere, sunnere og mer muskelbyggende produkt.


Melkeprotein er optimalt for prestasjon og musklene fordi det inneholder de essensielle aminosyrene og mange av de andre som også er knyttet til opprettholdelse av kroppsmasse og kroppsfunksjoner.

Når melken utsettes for de enzymene som spalter den, så sitter vi igjen med TO forskjellige protein.

 

Myse (whey) og Kasein

Myse tas raskere opp enn Kasein, av kroppen, og er det mest brukte i proteinpulver.

Kasein sitt tregere opptak gir bedre metthetsfølelse og kan gi jevnere opptak over lengre tid – for eksempel om natten mens man sover. Forskjellen er ganske stor, noe som gjør at når myse inntas etter trening, så tar det kroppen 90 minutter på å fordele aminosyrene rundt med blodstrømmen, mens kasein fører til jevne aminosyrenivåer i blodet i inntil 4-5 timer.

Derfor har myse sin misjon til frokost og etter trening, mens kasein gjør sin best jobb om natten.

Myse har også mer BCAA i seg, og fører derfor til en mer positiv Leucinbalanse, noe som gjør myse litt bedre enn kasein på akkurat jobben med å bygge/opprettholde muskelmasse.

Kasein på sin side har flere bioaktive peptider i seg, som er til nytte for immunforsvar og fordøyelse, samt at kasein bistår i binding av kalsium og fosfor, noe som øker fordøyeligheten av disse.


Kjappe fakta:

- 80% av melkeproteinene i en liter, er Kasein – mens 20% er myse.

- pr 100g er det litt mer karbohydrater i de fleste kaseinprodukter

- det er også mer kalsium i kaseinprotein enn det er i myse

- myse inneholder mer BCAA og har en aminosyreprofil optimal for muskelbygging

Relaterte produkter
Toppselgere
+ 4 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp
Nyhet
+ 14 varianter
989 kr
Kjøp
Kjøp
+ 2 varianter
859 kr
Kjøp
Kjøp