Trening på ferien

Derfor bør du ha disse øvelsene med i treningen.Unilaterale øvelser er øvelsesvarianter hvor du trener med ett ben eller en arm om gangen. Her ser vi på fordeler ved å trene såkalte ettbensøvelser som for eksempel utfall, splittknebøy, ettbens markløft og ettbens hipthrust.

Trener mer stabilitet

Ettbensøvelser stiller større krav til stabilitet og balanse. Derfor vil det å trene ett og ett ben aktivere mer av støttemuskulatur rundt ankler og knær. I tillegg vil slike øvelser være god balansetrening i seg selv, noe som igjen kan gi deg en pekepinn på om det er noen svake punkter du bør jobbe med. Man kan oppleve store forskjeller på styrken i bena, noe som man ofte merker gjennom trening på ett og ett ben. Når man utfører øvelser på to bein, såkalte bilaterale øvelser, som for eksempel knebøy, så har mange et dominant og sterkere ben. Dette betyr at den ene siden gjør en større jobb enn den motsatte. Dette kan føre til styrkeforskjeller og etter hvert ubalanse, som igjen kan gi økt skaderisiko og også gå ha en bremsende effekt på styrkeprogresjonen over tid.


Funksjonelt

Videre vil det å trene ettbensøvelser ha en stor overføringsverdi til hverdagslige aktiviteter for mange, og vi sier gjerne derfor at man trener funksjonelt. I tillegg vil det å jobbe med ettbensstyrke være viktig for mange idretter som for eksempel fotball og løp.Når man trener ettbensøvelser så bruker man ofte lavere vekter sammenlignet med tobensøvelser. For mange vil dette gi en redusert skaderisiko og også sørge for bedre teknikk og muskelkontakt i øvelsene. Flere opplever også at det er lettere å kjenne at kjernen jobber for å holde kroppen stabil. Ettbensøvelser vil for mange også være fine alternativer hvis du er sliten og støl i kroppen en dag du "egentlig" skulle trent for eksempel tung knebøy eller markløft. Eller kanskje du bare trenger ny motivasjon eller variasjon i treningen din - prøv frem med ulike varianter og kombinasjoner.


Mange ettbensøvelser kan du utføre hvor som helst, når som helst - sjekk ut Proteinfabrikken.no der du finner mange ulike vektmanualer du kan trene med hjemme for å få litt tyngre belastning og utfordring.