Tran – Den virkelige game-changeren!

Tran - Den virkelige game-changeren!

Det er skrevet, forsket, diktet og drukket mye tran her til lands de siste hundre årene. Så mye at den grønne flasken fra Möllers nesten har blitt et fast inventar i de fleste kjøleskap. Ting vi er vant til alltid er der har lett for å bli oversett eller undervurdert. Ikke gjør den feilen – Tran viser seg å være genialt, ifølge rykende fersk forskning.

 

Hvis du googler «treningsverk», så får du opp nesten 12 000 treff.

Googler du «stølhet», så kommer det nesten 24 000 treff.

I hvert fall frem til nå – vi tør påstå at du greier deg med ETT treff, nemlig Tran.


Etter hard trening så kjenner man smerte i musklene. Gangsperre, treningsverk også kjent som DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Dette er kroppens reparasjonsreaksjon og det er den vi ser på. Det kommer av betennelse, og CRP er en blodprøve som måler dette.

Hos dem som tok tran regelmessig var økningen av CRP-verdier som følge av aktiviteten, markant lavere enn hos andre.

– Det kan se ut som om regelmessig inntak av tran beskytter mot en overreaksjon og påvirker betennelsesreaksjonen i kroppen. Effekten var hos dem som var best trent og dem som var dårligst trent. Altså de som syklet rasket, og tregest. Forklaringen er at det er de som anstrengte seg mest, sier Overlege Stein Ørn.

Hjertespesialisten så effekten var klart størst hos dem som brukte flytende tran regelmessig.Lege og hjertespesialist, Stein Ørn, og kollegene hans har gått gjennom prøvene til tusen deltakere av Nordsjø-rittet for å få svar på hvilket kosttilskudd som fungerer best i forbindelse med hard fysisk aktivitet.

Prøvene ble tatt av syklister som syklet det 91 kilometer lange sykkelrittet i 2014 i forbindelse med NEEDED-studien i 2014. Prosjektet hadde som hovedmål å undersøke hjertet til deltakerne og finne skjult hjertesykdom.Dette var den største studien av denne typen i verden.I 2019 ble prøvene analysert igjen av Mette Wærstad Hansen og Øyunn Kleiven, og nå presenteres resultatene. Av 1002 syklister brukte 856 kosttilskudd, 274 brukte Omega-3 tilskudd regelmessig, mens 234 brukte sporadisk, 154 brukte tran regelmessig.


Kilder/Lenker:

Journal of the international society of sports nutrition

https://forskning.no/mat-sport-sykling/mosjonister-som-tok-tran-jevnlig-var-mindre-stole-etter-langt-sykkelritt/1882724

https://www.nrk.no/rogaland/ny-studie-slar-fast_-tran-funker-mye-bedre-enn-all-annet-kosttilskudd-1.15557004 

Relaterte produkter
Kjøp fler, spar mer
99 kr
Kjøp fler, spar mer
99 kr
Kjøp fler, spar mer
Kjøp fler, spar mer
399 kr
Kjøp fler, spar mer
129 kr