Hva er GLUCURONOLACTONE

Glucuronlactone er ofte en ingrediens I energidrikker og pre-workout drikker. Denne populære ingrediensen har noen interessante effekter som vi her gir et kort sammendrag av. Glucuronolactone er mest kjent som en populær komponent i energidrikker. Glucuronolacton er en normal menneskelig metabolitt dannet av glukose, men er bare til stede i små mengder i kostholdet. I kroppen eksisterer det i fysiologisk likevekt med glukuronsyre.Tilskudd med glukuronolakton øker derfor glukuronsyre og assosieringsfase II glukuronidering. Tilskudd med glukuronolakton kan forbedre leverfunksjonen gjennom sin forbindelse med glukuronidering. Typiske doser av glukuronolakton i energidrikker og kosttilskudd anses generelt for å være trygge.

Hvor kommer Glucuronolactone ifra?

Glucuronolactone (D-glukuron-gamma-lakton) er en naturlig forekommende fast hvit forbindelse som har bruksområder for kroppsbygging og trening. Det er en av de mindre kjente ingrediensene, men det er bevis som tyder på at det kan være nyttig for å øke både fysisk og mental ytelse.

Glucuronolacton forekommer naturlig i bindevevet (f.eks. Sener, leddbånd, brusk) hos mennesker og dyr, så vel som i planter. Det er også en vanlig ingrediens i høyere konsentrasjoner i energidrikker som Red Bull.

Glukuronolakton fordeler

Glucuronolactone er til stede i mange kommersielle produkter som en blanding av aktive ingredienser. Disse miksene er blitt relativt godt studert i forhold til både fysisk og mental ytelse.

Glucuronolacton fordeler for kroppsbygging og utholdenhet

I fysiologiske studier har glukuronolakton vist seg å hemme syntesen av giftige biprodukter fra intensiv trening, så vel som andre negative effekter som forårsaker utmattelse (Tamura et al, 1968). Ulike studier har undersøkt produkter som inneholder glukuronolakton på fysisk ytelse. Når menneskelige forsøkspersoner fikk en energidrikk som inneholdt en kombinasjon av glukuronolakton, koffein og taurin, ble det funnet at de opplevde forbedringer i aerob og anaerob ytelse sammenlignet med de som fikk en kontroll (Alford et al, 2001). Når det ble brukt i et pre-workout-tilskudd, resulterte glukuronolakton i kombinasjon med de nevnte ingrediensene i en økning i totale utførte repetisjoner. Dette førte også til en økning i en anabol (muskeloppbyggende) respons blant personer som fikk tilskudd (Hoffman et al, 2008). Disse resultatene ble senere gjengitt og støttet av den samme gruppen forskere (Gonzalez et al, 2011). Slike resultater antyder at glukuronolakton kan bidra til å øke styrke og økning i mager muskelmasse når det brukes sammen med vekttrening.

Glucuronolactone fordeler for mental ytelse

Det er rapportert at ikke bare glukuronolakton bidrar til å forbedre den fysiske ytelsen, det er også bevis som tyder på at det hjelper til å øke mental prestasjon. Når de fikk en energidrikk som inneholder glukuronolakton, viste forsøkspersoner signifikante forbedringer i reaksjonstid, konsentrasjon og hukommelse (Alford et al, 2001).

Glucuronolacton bivirkninger og mattrygghet

Glucuronolactone har mottatt negativ presse i noen tilfeller, fordi det ryktes at det forårsaket hjernesvulster. Disse påstandene var imidlertid helt falske. Som et resultat av vanlig bruk av glukuronolakton har sikkerheten blitt grundig studert. Basert på en grundig gjennomgang har European Food Safety Authority uttalt at glukuronolakton i kommersielle produkter som energidrikker ikke er et sikkerhetsproblem. Det er faktisk langt mer sannsynlig at høye doser koffein viser flere bivirkninger (EFSA, 2009).

Glucuronolactone anbefalte doser

Doser av 350 mg glukuronolakton har vist seg å være effektive for bruk som et pre-workout-supplement (Hoffman et al, 2008). Effektene av glukuronolakton var ganske umiddelbar. Det er rapportert at inntak av et tilskudd som inneholder glukuronolakton 10 minutter før trening resulterte i forbedret treningsytelse (Hoffman et al, 2008). Men gitt at glukuronolakton vanligvis kombineres med andre ingredienser, anbefales det at slike tilskudd konsumeres 30 til 45 minutter før en treningsøkt, eller som indikert av produsenten.

Glucuronolactone kosttilskudd

Siden glukuronolakton er kjent for fysisk energi og mental fokus, er det en ingrediens som finnes i noen kosttilskudd, i hovedsak benyttes det i energidrikker og pre-workout konsentrerte pulver til utblaning i vann sammen med koffein og taurin, kreatin, beta-alanine og cittruline.

Alford et al (2001), The effects of Red Bull Energy Drink on human performance and mood. Amino Acids, 21: 139-150

EFSA (2009), The use of taurine and D-glucurono-gamma-lactone as constituents of the so-called "energy" drinks. doi:10.2903/j.efsa.2009.935

Gonzalez et al (2011), Effect of a pre-workout energy supplement on acute multi-joint resistance Exercise. Journal of Sports Science and Medicine, 10: 261-266

Hoffman et al (2008), Effect of a Pre-Exercise Energy Supplement on the Acute Hormonal Response to Resistance Exercise. Journal of Strength & Conditioning Research, 22: 874-882

Tamura et al (1968), Effects of glucuronolactone and the other carbohydrates on the biochemical changes produced in the living body of rats by hard exercise. Jpn J Pharmacol, 18: 30-38

Relaterte produkter
Helgetilbud
30%
+ 1 variant
Helgetilbud
30%
+ 1 variant
244 kr
Laveste pris 349 kr (-30%)
Kjøp
Laveste pris 349 kr (-30%)
Kjøp
Pant er inkludert
30 kr
Pant er inkludert
Overvåke
Overvåke
Pant er inkludert