Hvordan lykkes med livsstilsendring
INSPIRASJON

Hvordan lykkes med livsstilsendring

Hadde det å endre en vane, eller bli kvitt en uvane, vært enkelt – ja da hadde alle fått det til.

Det er en kjensgjerning at det viktigste punktet når det kommer til endring av vaner, er repetisjon. Du har sannsynligvis i lang, lang tid gjort noen ting om igjen og om igjen – som du nå ønsker å endre på. Du har altså repetert denne uvanen mange ganger. For å erstatte denne uvanen med en ny og bedre rutine, eller rett og slett øve inn en helt splitter ny vane, så må du altså R E P E T E R E denne nye vanen så mye som mulig de neste ukene.

Om du ønsker å trene mer, så må du altså øve på å faktisk dra på trening når du har bestemt at det er det du skal. Det første punktet på treningsplanen må altså være; «MØT OPP PÅ TRENING!»

Om du ønsker å spise mindre sjokolade, så må du øve på å spise noe sunnere på de tidspunktene du vanligvis har pleid å spise sjokolade. (Det hjelper også her å KJØPE MINDRE SJOKOLADE)

Om du ønsker noe litt mindre spesifikt, som for eksempel bare å komme i bedre form, så må du gjøre den endringen målbar og håndgripelig ved å spesifisere noen punkter i det målet, slik at du kan finne endringer å innføre for deg selv. Herunder kan det ligge ting som «Spise sunnere, sove bedre, stresse mindre og trene mer»

Finn spesifikke måltider du lett kan gjøre sunnere – finne sunnere måltid, og innfør disse der dine tidligere usunne løsninger lå. (Merk her at for noen som er undervektig så vil «sunnere» faktisk bestå i mer kalorier, mer fett og kanskje større porsjoner)

Hvis du sover for lite, sett deg en ny leggetid tidligere, og erstatt uvanen med den nye vanen.

Innse at enkelte mål er store, og at det kan hjelpe deg å forenkle eller dele opp. Hvis målet ditt er å løpe en maraton på under 4 timer. Da må du før det være i stand til å løpe en maraton i det hele tatt. Før det igjen, må du være i stand til å gå de milene, og før det igjen må du være i stand til å gjøre som du har bestemt deg om og faktisk stille opp på de kondisjonsøktene du har programmert for deg selv.

Du må velge å sette pris på ubehaget – fordi belønningen er verdt det. Vi mennesker er motorer som responderer veldig bra på dopamin og endorfiner. Det er derfor vi liker enkle kilder på dette, som gambling, narkotika, alkohol og sjokolade. Trening, mestring, suksess og glede gir også disse kjemiske godsakene i hjernen, men vi må lide litt for dem. I begynnelsen vil det kreve litt ubehag før man kan høste de kjemiske fruktene. Man må ha rodd 5000 meter for å kjenne på den deilige følelsen av melkesyre som forlater musklene. Man må ha løpt sin første 5000meter for å kjenne på sin første runners high. Man må møte opp på gymmet for å kjenne på stoltheten av å være i gang.

Når du så har innført noen formålstjenlige endringer, nye vaner og ny aktivitet – og greid å gjennomføre disse i en uke. Da er alt du trenger å gjøre, nemlig det som sto i innledningen her. Du må repetere den uken også neste uke, og neste uke etter der.Du skjønner tegningen, regner jeg med – men la oss summere opp:

  1. Ny vane implementeres ved repetisjon – Vi har brukt tid på å innføre en uvane, det vil ta tid å øve inn en ny og bedre vane
  2. Gjør det du har planlagt at du skal – Møt opp på trening!
  3. Gjør diffuse mål til mer tydelige mål – enten spesifisere eller dele opp i delmål
  4.  Embrace the suck! Bli vant til å holde ut litt ubehag for så å kunne glede deg over din egen prestasjon etterpå
  5.  Repetere repetere repetere – greier du EN dag, så greier du også TO! Greier du EN uke, så greier du TO uker! Stå på!
Relaterte produkter